Co warto wiedzieć o nożach kuchennych

FAQ 

 

 

Od czego zależy cena noży kuchennych ?

 

 Cena noży kuchennych zależy od:  

  • Jakości użytego materiału, tzn. stopnia zgodności z wymaganiami UE. Trzeba wiedzieć, że stale, które są dopuszczone do kontaktu z żywnością mają ściśle określony procentowy udział pierwiastków w stopie zarówno tych pożądanych jak i niepożądanych. Zatem warto zapytać producenta noży kuchennych w jaki sposób gwarantuje jakość stali skoro jej nie produkuje a tym samym nie ma wpływu na proces jej produkcji. Składu stali stopowej 13/0, tzn. udział węgla (X), molibdenu (Mo) oraz wanadu (V). Połączenie chromu, molibdenu i wanadu to wysokiej jakości mieszanka, dzięki  której nasze noże są bardziej odporne na korozję, a ich ostrza są bardziej wytrzymałe i dłużej pozostają ostre. Podwyższona zawartość węgla pozwala utwardzać i na nowo profilować tak aby osiągnąć możliwie wysoką twardość ostrza HR (skala Rockwella) nie tracąc nadmiernie innych potrzebnych właściwości takich jak udarność czy ścieralność.
  • Ilości użytego materiału czyli wielkości i grubości noża.
  • Jakości wykończenia rodzaju rękojeści i sposobu jej mocowania.
  • Rodzaju opakowania.

 

Czytaj dalej w dziale "Gwarancja jakości"

<
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel